1 dag med 5 stora

I en afrikansk safaripark ser man vissa djur ofta och andra mer sällan. Giraffer ser man ofta – de sticker ju liksom ut. Man blir glad av att se giraffer och även zebror är vanliga och roliga att titta på. Impala-antiloper är små och vackra och brukar också finnas överallt. Gnuer och antiloper som kudu och nyala är också mer eller mindre vanliga.

I en Big5-park så vill man förstås helst se alla de fem stora, det vill säga elefant, lejon, noshörning, buffel och leopard. Begreppet Big5 kommer av att dessa fem djur är de farligaste djuren för den – oftast vite – storviltjägaren på troféjakt. Leoparden är den som är svårast att få se. Den är skygg, håller sig ensam och oftast finns ganska få individer i en park. Leoparder planteras inte in – de bryr sig ändå inte om höga taggtrådskrönta elstängsel. Men ofta trivs de ju bra i en safaripark där det finns gott om bytesdjur och ingen som jagar dem.

Under den första halvan av morgonens game drive såg vi några zebror, giraffer och antiloper. Efter att ha hittat och följt gepardspår på vägen så var de plötsligt där mitt framför oss. Geparderna passerade förbi jeepen så nära att vi hade kunnat klappa dem. 

DSC_0637

Geparderna ignorerade oss fullkomligt och bevärdigade oss inte ens med en blick!

Vi fortsatte och fick syn på färska lejonspår! ”Det var nog därför geparderna vände. De gillar inte varandra – lejon dödar geparder om de kommer åt”, berättade guiden. Vi följde spåren där de svängde av vägen och ut i buskarna. Där låg de ju – en stor lejonhanne och en hona. Vi kunde parkera bara 10 meter ifrån dem. De accepterade vår närvaro men till skillnad från geparderna så kollade de på oss noga.

DSC_0890

Den stora lejonhannen med sin nya flickvän

Lite senare mötte vi en Thanda-anställd som pekade upphetsat uppför en sluttning. Han hade sett leopard! Vi körde ut i terrängen och såg två leoparder på avstånd. De var mycket skyggare än lejonen och geparderna. Men guiden anade att de var på väg upp för kullen så han körde lite runt och en av leoparderna korsade lugnt stigen vi stod på, bara 10 meter framför jeepen! Wow! Att se en vild leopard på nära håll var verkligen överväldigande. Den fläckiga pälsen blänkte och skimrade i solskenet, rörelserna var kraftfulla och graciösa. Jag har varit här i 1,5 månader och när någon här frågat mig vilket som är mitt favoritdjur har jag alltid svarat leopard – delvis för att jag så hoppades att få se en. Att få se en vild leopard är få förunnat.

Adam, 13 år, filmade leoparden med sin mobil:  IMG_1903

På eftermiddagen såg vi buffel, noshörning och en elefanthjord som korsade vägen precis framför oss. Bland annat en liten unge som bara vara några dagar gammal. De flesta djur, och människor, är väl som sötast när de är små men elefantungar tar nog priset.

DSC_0553

Afrikansk buffel – inte lika beskedliga som svenska kor

DSC_0866

Afrikansk vägspärr typ 1

DSC_0120

Afrikansk vägspärr typ 2