field ranger – ett tufft jobb

Thanda har ett antal field rangers anställda. De är till för parken och djurens skull och en av deras viktigaste uppgifter är att skydda parken mot tjuvjägare.

Field rangers är utspridda på cirka ett halvdussin olika läger. De har komradio och är beväpnande med höghastighetsvapen. På några läger finns mycket enkla hytter eller hus men i mitt läger bor killarna i tält. Det finns ingen dusch men vatten finns i en stor tank och arbetsgivaren håller med ett gasolkök och ved, för att elda utomhus med. Field rangers arbetar tre veckor i taget och är lediga var fjärde vecka. Mat får de handla själva och i mitt läger har de ingen kyl eller frys.

DSC_0222

Zebran runt hörnet – bakom dasset

En nyanställd field ranger tjänar 4000 RND (knappt 3000 kr) i månaden plus uniform. Thanda betalar mer än de flesta privata parkerna runt omkring, och mat och boende är förstås klart billigare här än hemma. De field rangers jag pratat med tycker att de har ett helt ok jobb.

En typisk dag för en field ranger börjar med några timmars patrullvandring i gryningen. Stängsel kollas, det letas efter snaror och andra spår av tjuvjägare. Sedan kan det bli en patrullering på eftermiddagen också. Någon gång i veckan söks något särskilt område igenom, där någon antingen inne i parken eller en tipsare utifrån sett något misstänkt. De flesta sådana ”larm” slutar med att man aldrig hittar någon tjuvjägare.

DSC_0067

Vissa dagar är patrulljobbet för en field ranger helt ok!

P1130102

Han har tidigare varit tjuvjägare och vet allt om snaror

En del av dagen går åt till matlagning, tvätt av kläder och sig själv. Sådant tar lite tid när vatten måste värmas och allt göras för hand. Ofta kokas bönor eller ärter som är lätt att lagra men som tar ganska lång tid att laga. I mitt läger finns en eldgrop där vi eldar varje kväll. Jag, som har en kyl, kan ha kött som jag grillar. Mitt i eldgropen står en stor gryta där vi värmer vatten. Oftast är det halvvarmt nästa morgon till morgontoaletten. Tyvärr har grabbarna en vana att använda samma kärl till att fylla den stora vattengrytan med, som de använder till att ta bort askan med. Efter en tvätt med det vattnet luktar man lite rökt…

DSC_0263

I solnedgången brukar vi samlas runt brasan

Det har hänt att tjuvskyttar har skjutit rangers men det händer mycket sällan, och har aldrig hänt här på Thanda. Nattliga larm på grund av misstänkta tjuvskyttar är inte populära bland rangers. Sikten är i det nästan obefintlig i mörkret men alla djur hör en springande människa på långt håll. Både lejon och andra rovdjur som på dagen undviker människor är mycket mer benägna att hoppa på en springande människa på natten. Elefanter och noshörningar vill man knappast heller springa på i mörkret.

Tjuvjägarna undviker förstås att använda ficklampor så de kommer gärna när det är fullmåne. Då patrullerar field rangers ibland nattetid också. Men tjuvjägarna kan också komma en dag när det är riktigt busväder, eftersom de hoppas att field rangers inte ger sig ut då. Det är nog inte så kul att komma tillbaka dyngsur när man bor i ett tält. Men det verkar vara tuffa grabbar…

DSC_0518

Solnedgång från lägret