Sista färden på zuluvis

Förfäderna är viktiga i Zulu-kulturen. I varje by finns en rund hydda för förfädernas andar. Även om någon dör långt hemifrån så är det viktigt att åtminstone anden kommer hem. Anden kan inte komma hem av sig själv utan behöver hämtas hem. För detta ändamål spelar buffalo thorn tree en viktig roll. Det är en taggig buske eller ett litet träd. Kvistarna är zick-zack-formade och på varje krök finns en tagg riktad utåt och en inåt mot stammen. En sådan här kvist sägs representera livet; ibland går det upp, ibland går det ner. Ibland går det framåt, ibland går det bakåt. Således använder man en sådan kvist för att hämta hem anden som finns kvar där personen dog.

Några personer från hembyn åker för att hämta anden. Innan avresa så binds en get vid ett träd och den skall inte få någon mat eller vatten förrän man kommer tillbaka. När man sedan reser iväg får man inte prata med varandra och det är nu man tar med en kvist från buffel-törnbusken.

Anden är kvar på den plats där personen dog – efter en trafikolycka på vägen eller i diket, eller i en sjukhussäng. Att begära att få komma och hämta hem en ande från en viss sjukhussäng är inget konstigt och det görs än idag. Man förklarar situationen för anden, det hela måste gå rätt till annars kan anden bli sur och inte vilja följa med. Anden kryper in i kvisten och taggarna gör att han inte ramlar av. På vägen hem förklarar man hela tiden för anden var man befinner sig. När man tror att anden är med på noterna så kan man till exempel ta en taxi hem. Då måste man betala även för anden, det vill säga man betalar för en extra person. Stannar man på vägen och köper mat eller dricka köper man också för en till.

När man sedan kommer hem så måste man kolla om anden har hängt med. Det gör man genom att ge törnkvisten till geten. Om geten inte äter kvisten så har man tappat anden på vägen och måste göra om allt från början. Om geten äter av kvisten är det bevis på att anden följt med och då tar man med anden till förfädernas hydda och presenterar honom för de andar som redan är där. Geten slaktas och äts upp.