Star for Life

Kwazulu-Natal är en fattig del av Sydafrika och flera tiotals procent av befolkningen är HIV-smittade. Samhället är auktoritärt och patriarkaliskt. Särskilt tjejerna saknar drömmar, de har inte så många valmöjligheter, ofta handlar det om att familjen förväntar sig att de skall sköta om gamla föräldrar eller sjuk bror, sedan gifta sig och ”stå vid spisen och föda barn”.

Dan Olofsson, Thandas ägare, och hans hustru Christin såg hur människorna i Sydafrika drabbades av HIV och AIDS och tog initiativet till ett projekt som sedan blev Star For Life. Organisation vill uppmuntra barn och ungdomar att våga satsa på att uppfylla sina drömmar om ett bättre liv och ett hälsosamt liv utan HIV. Se www.starforlife.se

Den första skolan engagerades 2005 och nu rymmer projektet 84 skolor i Sydafrika och Namibia. SFL arbetar på flera olika nivåer: School coaches stödjer eleverna och förmedlar kunskap och erfarenheter till lärarna. Mobile health units kör ut till skolorna och bedriver klassundervisning tillsammans med skolans coach. Mobile Health Unit har en stor bil där man har mottagning för eleverna och där man kan HIV-testa sig. Eleverna får också stöd efter skolan och de som inte studerar vidare kan få hjälp med yrkesutbildning. Jag träffade svensken Per Strand som är chef på Star for Lifes kontor i Hluhluwe och det verkar som om Star for Life är ett projekt som faktiskt fungerar.

Jag följde med syster Scebile i en Mobile Health Unit. Vi körde en bit utanför Hluhluwe till Cwakeme ‪ High School, en skola med drygt 600 elever i årskurs 8 – 12. Området runt omkring föreföll fattigt och det var ganska skräpigt överallt.

IMG_0719

Cwakeme ‪ High School är omgiven av högt taggtrådsstängsel och vi blev insläppta av en vakt.

DSC_0507

Nästan alla barn hade skoluniform, och de flesta var snygga och prydliga

Vi började med en lektion där school coach Mnqobi hade samlat ungefär 30 elever.  Scebile pratade om sex och HIV. Hon pratade mest på zulu men det verkar som om zulu numera innehåller ganska många engelska ord så jag förstod sammanhanget. Eleverna var lite generade – det blev en del nervösa skratt och tittande ner i golvet – men verkade engagerade och diskussionen var livlig.

DSC_0498

Syster Scebile fick alla att i korus säga ”abstinence is cool”

Scebile tryckte på att det enda sättet att veta om man är HIV-smittad är att testa sig och att det är viktigt eftersom det faktiskt finns en fungerande och gratis behandling. Efter lektionen var det mottagning i bilen. Coachen hade gjort listor på elever som skulle få träffa syster Scebile. I princip bara tjejer, nästan alla med antingen mensvärk eller huvudvärk, inget allvarligt. Där var en liten 15-årig flicka som såg mager och eländig ut. Hon hade fått en behandling mot tuberkulos men tar nu några andra piller också som hon fått från något sjukhus. Jag undrade om det inte var så att hon faktiskt hade AIDS och man enades om att göra hembesök inom några dagar.

Några gånger om året kommer Star for Lifes kör till Sverige och gör en stödgala, se www.starforlife.se/konserter.