Enormt svårupptäckt

Twig snake betyder kvist-orm, rakt översatt. Den ser precis ut som en gren eller kvist, och kan till och med svaja lite i vinden. Väldigt lätt att missa även om den sitter i ansiktshöjd i den buske du just går förbi. Och inte är det någon bekantskap du gärna vill göra. Gren-ormen är mycket giftig och något motgift finns inte, dödligheten är hög efter ett bett. Över hälften av alla dödsfall i Sydafrika efter ormbett beror på twig snake. Trots det biter den mycket sällan människor, i princip bara om man tar tag i den. Den lever på ödlor, grodor och ibland fåglar. Det luriga är att bettet inte gör särskilt ont, ungefär som ett myggbett, eller så kan man tro att man rivit sig på en taggig buske. Det tar något dygn innan man blir dålig och då är det för sent…

P1130667

Twig snake lurar väl kamouflerad till en gren i en buske och biter med ett dödligt gift.