Elefantkontakt

Rambo, Rachel och lilla Jabulani bor alldeles i närheten av Thanda. Rambo är störst och väger 4,5 ton. Han och Rachel kommer från en elefanthjord i en safaripark i Zimbabwe som började få för många elefanter. Hela hjorden skulle skjutas eftersom man inte bara kan skjuta några individer – de som blir kvar blir då omöjliga att ha i närheten av människor.

Ett trettiotal elefanter i hjorden dödades men tre små elefantungar lyckades smita undan. När de hittades nästa dag hade ingen av jägarna hjärta att skjuta dem utan de togs omhand och fick växa upp tillsammans med människor. Som vuxna var de därmed lite för orädda för att platsa i en safaripark. Särskilt Rambo blev busig och rev ner elledningar, grävde upp kablar och puttade safarijeepar med gäster ner i vattenhål!

Rambo och Rachel fick jobb som ”uppvisningselefanter” och som besökare på ”Bayele Zulu Elephant Interaction” får man veta en hel del om elefanter och mata dem med pellets. De två elefantskötarna går varje dag ett par mil tillsammans med den lilla elefantgruppen som för ett par år sedan utökades med elefantungen Jabulani (”lycka” på zulu).

För elefanterna är skötarna en del av hjorden. När en av elefantskötarna bytte jobb kom Rambo varje dag i flera månader till hans lilla hydda där han lade sig ner på knä och kikade in genom dörren för att se om han var hemma!

DSC_0610

Mamma Rachel och lilla Jabulani, 3 år

DSC_0631

Pappa Rambo, 4,5 ton

DSC_0703

Vi fick stoppa in pellets i munnen på Rambo