Safari – game drive eller till fots?

Det finns gott om djur i Sydafrika. Vissa mindre djur som vårtsvin, mindre antiloper och enstaka hyenor och leoparder finns här och där på landsbygden men chansen att se dem är liten. I vissa nationalparker och reservat kan man köra egen bil, i andra måste man åka med en guide i parkens jeep, en så kallad game viewer. Det är oftast en helt öppen Land Rover eller en Toyota LandCruiser med tre baksäten, oftast lite upphöjda. Jag tycker att har man tagit sig ända till Sydafrika är det dumt att snåla och köra egen bil inne i en park eller game reserve. Man sitter så lågt att man knappt ser över gräset men framför allt tillför ju en guide så mycket. Guiden kan parken och berättar om det man ser, han har ofta radiokommunikation med andra guider och vet var djuren är just nu. I en game viewer sitter man dessutom högre och ser mycket bättre än i en vanlig bil.

DSC_0752

Game viewer, guiden kör och där fram sitter en tracker som letar spår och hjälper föraren undvika stenar och gropar

På vissa ställen kan man gå till fots, så kallad bush walk. Man ser nog fler djur på kort tid om man åker i en game viewer med guide, med bil kan man ju avverka mycket längre sträcka och täcka in fler områden. Men det är också så att de flesta djur är mindre rädda för en bil, även om det är en öppen bil med människor i, än de är för människor till fots. Så oftast kommer man närmare djuren med bil, om terrängen tillåter, än till fots.

Jag har ju nu haft förmånen att få gå rätt mycket till fots i en game reserve, nästan alltid har vi varit bara två eller tre personer. Även om man på några timmar i en game viewer säkert hade sett fler djur och kanske på närmare håll, så är det en fantastisk känsla att smyga omkring i bushen där man vet att det finns lejon, leoparder, elefanter, noshörningar, zebror, hyenor, antiloper, vårtsvin (Pumba) med mera. På varje patrullrunda jag har gått så har vi alltid sett flera olika sorters djur. Att lära sig tyda tecknen på marken; spår, spillning och avbitna eller avbrutna växter och hela tiden höra alla bushens olika ljud missar man ju också när man sitter i en bil.

P1130380

Till fots måste man gå tyst och ha alla sinnen på helspänn

Är man på safari i Sydafrika och har gott om tid, rejäla kängor, tycker om att gå i naturen och inte drar sig för att svettas och få lite rivsår på armarna rekommenderar jag en bush walk, om det är möjligt, och inte bara att se allt från en bil.