Öppna safari-park – så funkar det

Att öppna en private game reserve i Sydafrika är inte så lätt som man kanske tror.  Att kunna skylta med ”the big 5” ger extra status och attraktionskraft i ett land där det faktiskt finns hundratals game reserves, nature reserves och nationalparker.

Så här går det till:

1)  Köp ett stycke mark. Vill du kunna ha lejon eller elefanter måste området vara ganska stort, sikta på minst en kvadratmil. Kräver ju då oftast att man köper mark från flera säljare.

2)   Fixa en skötselplan, där det bland annat skall framgå vilken sorts natur det handlar om, vilka djur man tänker ha, hur många och hur alltsammans skall övervakas. Till detta behöver man en kunnig och erfaren ekolog.

3)   Fixa stängsel. Måste ofta vara elstängsel och det måste vara mer avancerat om man skall ha lejon eller elefanter.

4)   Fixa inspektioner och alla tillstånd.

5)   Fyll på med djur.

6)   Fixa en APU, anti-poaching unit, för att skydda parken mot tjuvjakt.

7)   Håll koll på stängslen hela tiden, både tjuskyttar och djur kan förstöra dem (gräva hål under).

8)   Ha en duktig ekolog som ser till att i tid balansera mängden av olika djurarter mot varandra och med hänsyn till markens förutsättningar.

9)   Bygg en lodge, köp game viewers (jeepar), anställ guider och övrig personal. Glöm inte verkstäder med personal.

10)  Annonsera efter gäster.

Lämpligt är kanske att börja med växtätare och låta dem föröka sig innan man tar dit stora rovdjur. Det handlar egentligen om lejon och geparder. Leoparder och hyenor samt alla mindre katter som genet, serval och caracal tar sig in själva! De upptäcker att här finns det gott om byten och ingen som jagar en. Även vårtsvin och vildsvin tar sig in själva – de gräver sig under elstängslen. Vill man ha afrikanska vildhundar måste man tänka sig för noga. De är mycket effektiva rovdjur och en flock kan snabbt ”äta upp” en game reserve! Det är kanske därför som det knappt finns några vildhundar kvar i Sydafrika – färre än 100 stycken. Sydafrikanska regeringen vill ändå bevara vildhunden och utlovar stöd till de parker som har vildhundar. Thanda hade blivit lovade ungefär 100 impalas per år om de hade en flock vildhundar. Tills ganska nyligen hade de en flock på drygt ett dussin men de var tvungna att göra sig av med dem (de flyttades till nåt reservat i Kalahari) eftersom flocken tog tre zebror eller antiloper varje dag (räkna på årsförbrukningen!) och de aldrig fick några impalas…

Lejon och elefanter kan bli problem om de blir för många – lejon för att de äter upp de andra djuren och elefanterna för att de river träd och buskar och ”förstör” marken. Så dessa båda arter måste man hålla man noga kolla på. Noshörningar är inget problem i sig men de drar till sig tjuvjägare som gör att man måste ordna med bevakning och anti poaching units, APU.

Sugen på att öppna Safari-park?