Gnusläpp

Thanda Private Game Reserve består av två delar. Ungefär hälften av den 14000 hektar stora ytan har relativt nyligen införlivats i parken. Det är egentligen ett område som egentligen ägs av zulu-kungen men som Thanda nu har leasat på 99 år – Thanda Duna Royal. Ännu finns det ett staket mellan de två halvorna men det skall tas ner senare i år. Man håller  fortfarande på och fyller på med djur i det nyare området av parken. I morse fick jag vara med när de släppte ut ytterligare 18 gnuer som köpts in från en annan park där de uppenbarligen hade ett överskott.

Gnuer behöver man inte söva för att fånga, som tex lejon, utan de har fösts ihop på ”cowboy-vis” och med hjälp av helikopter. Inför biltransporten har de fått en spruta lugnande men viltvårdarna  Mariana och Letucia ser att de är lite stressade. När dörren öppnas trängs de ivrigt för att komma ut. Några blir nertrampade men reser sig snabbt för att springa ut i sitt nya hem.

DSC_0678

En långtradare kommer lastad med gnuer

DSC_0762 - version 2

Ut i friheten!