Djurens konung

Lejonet. Symboliserar mod och styrka. Så mycket modigare än andra djur är de nog inte, det finns kanske ingen anledning att ta risker när man är stor och stark och lätt fixar käk. Därför kan man se hyenor köra bort lejon från ett nedlagt byte. Men lejon äter gärna as också och kan köra bort hyenor från ett byte som hyenorna fällt. Det är det enda kattdjur som lever i flock och de behöver oftast inte jobba mer än några timmar per dag för att få mat. Precis som de flesta katter tycker de om att sova eller vila sig större delen av dagen.

Dagtid behöver man som människa knappast vara rädd för lejon. Kommer man för nära går de oftast undan och gör de inte det kan man oftast skrämma dem genom att föra oväsen, vifta med armarna och eventuellt kasta sten mot dem. Sägs det – jag har inte tänkt prova om det funkar. Detta gäller förstås inte om man råkar hamna mellan en mamma och hennes ungar eller om lejonet är sårat eller inträngt i ett hörn. På natten skall man helst inte möta lejon till fots – det är då de jagar. En gång var det en tjuvjägare som hade fångat en impala-antilop här i parken. Han gick hem genom parken tidigt i gryningen, med impalan på ryggen. Lejonen tog båda två.

DSC_0420 - version 2

Hanen är betydligt större och har en tjusig man runt huvudet. Han låter oftast honorna jaga och tar sen maten först!

 

DSC_0613 - version 2

Lejoninna med unge – observera att ungen är fläckig på bakbenen