Vapenlektion

Field rangers eller medlemmarna i APU (Anti-Poaching Unit) är beväpnade. Inte mot vilda djur i första hand utan mot tjuvskyttar. Igår hörde vi att flera noshörningar skjutits i en game reserve i närheten. Tjuvjägarna där hade använt pilgevär, liknande det som en veterinär har när ett djur ska sövas. Pilgevären är tysta, och kan möjligen användas i avsikt att inte döda djuren. En veterinär sprutar motgift mot sövningsmedlet när han är klar, något som tjuvskyttar inte behärskar. De lämnade noshörningarna döda eller döende. Hela idén med APU är ju att skrämma bort tjuvskyttarna och om de kommer in i parken skall APU försöka förhindra att de skjuter ett djur – eller åtminstone försöka ta fast tjuvskyttarna. När det gäller noshörningar är mycket pengar inblandade och straffen är hårda (i Zwaziland är det dödsstraff på att skjuta noshörning). Risken är därför stor att tjuvjägarna skjuter på APU. Flera APU har blivit dödade i Sydafrika, dock inte på Thanda. Ett tjuvskytteliv verkar inte vara värt mycket för APU-grabbarna.

Trumans budskap till de nya rekryterna är tydligt: Ett gevär har ingen hjärna, inget hjärta och inget samvete. Geväret gör vad du gör med det. Det är den som använder geväret som måste ha hjärna, hjärta och samvete.

DSC_0977

”Sådana här vapen kommer ni bära om ni blir anställda”