Noshörnings-dramatik

Målet för dagen är att hitta fler noshörningar. På radion hör jag och Jabulani att helikoptern håller på och skjuter bedövningspil. När vi kommer fram ligger mamma vit noshörning redan på sidan men hon sprattlar fortfarande med benen och ingen har vågat gå fram än. Ungen som är drygt ett år står bredvid, den har fått ett skott också men ännu inte lagt sig.

DSC_0676

Mamma vit noshörning ligger på sidan och sprattlar med benen, men ungen står upp fortfarande

Efter någon minut gör den det och vi kan gå fram och lägga en handduk över ögonen på djuren. Med lite grova rep och ett antal gubbar baxas mamman till ett bättre läge och vi kan dra ut trädgrenarna som hon lagt sig på.

DSC_0695

”OK, hugg i här nu så drar vi henne rätt!”

DSC_0691

Bedövningspil och massa fästingar i rumpan

Samma procedur som igår med sändare, mikrochips, prover med mera. Ungen får sig ett mikrochips och man klipper i öronen men placerar ingen radio i det lilla hornet.

DSC_0700

”Så här stor är man när man är drygt ett år!”

DSC_0706

Alla noshörningar blir öronmärkta och registrerade

DSC_0712

Nåt desinficerande

DSC_0715

Radiosändaren stoppas in i hornet

DSC_0723

Sen fyller man igen hålet

DSC_0720

Den vita noshörningen är lite större än den svarta

DSC_0727

Jabulani – noshörningsspårare

DSC_0730

Veterinären tar blodprov

DSC_0734

Öronmärkningen fotas

När allt är klart, vilket väl tar en knapp timma, så får de en spruta motgift (mot bedövning/sövning) och vi backar undan.

DSC_0736

”Nu vaknar de om nån minut”

Plötsligt ser någon att ungen fortfarande har strumpor i öronen (de stoppades i som ljudisolering) och springer fram för att dra ut dem – då reser sig båda noshörningarna – och de verkar inte ett dugg trötta längre. De blänger lite på oss innan de springer iväg – ungen med stora skära strumpor fladdrande i öronen. Vi är säkra på att de åker ut när den passerar genom nästa buske och någon undrar varför vi behöver radiosändare när det finns skära strumpor!

DSC_0738

Mamma har rest sig upp

DSC_0744

”Ojdå, vi glömde ta ut strumporna ur öronen”