Umkhehlo – förlovning på zuluvis

När en zulu-tjej snart skall gifta sig hålls ett förlovnings-party (umkhehlo) i brudens hemby. Hela byn är med och den blivande brudgummen och hans släkt kommer också. En ko slaktas och det dansas, sjungs och festas rejält.

Vi hade turen att bli medbjudna på en sådan fest, i en av byarna som ligger intill Thanda. Medan vi hälsade på brudens far anlände flera bilar fulla med festklädda, sjungande och dansande människor. Hela byn tågade ut på ett fält, längst fram gick männen och de gamla gubbarna, svingandes spjut och små sköldar.

DSC_0720

Längst fram gick männen och de gamla gubbarna, svingandes spjut och små sköldar.

DSC_0729

Bruden hade en fin zulu-hatt och fick bland annat pengar som fästes i hatten

Alla sjöng och dansade och då och då gjorde någon av gubbarna ett solodansnummer och stampade i marken och viftade mer intensivt med sitt spjut. Tillsammans med ett gäng finklädda tjejer i svarta kjolar och vita BH gick bruden. Hon hade även en stor  röd traditionell zulu-hatt. Därefter unga barbröstade flickor i färgglada kjolar. Sist kom barnen och gummorna.

Väl ute på fältet radade tjejerna upp sig och sjöng och dansade. Mittemot radade brudgummens släkt upp sig och härifrån gjorde herrarna då och då, vilt dansandes och svingandes sina spjut, ”utfall” mot brudsidan. Alla gav sedan bruden presenter eller pengar. Sedlarna fästes med säkerhetsnålar i brudens hatt. Vi bjöds på den slaktade kon i farmors enkla hydda.

Video: Zuluförlovning